Återvinn din gamla mobil! - ny guide för ”grönare” IT släpps idag

Läs även

2009-05-06

Gamla mobiler i byrålådorna ska lämnas till återvinning. Och elektronikföretagen måste ta ett ansvar för att ta hand om de miljö- och hälsofarliga ämnen som en mobil innehåller. Idag lanserar Fair Trade Center and Svenska kyrkan en guide för konsumenter som vill bidra till grönare IT.

FN uppskattar att upp till 50 miljoner ton e-avfall genereras i världen varje år. Om man lastade den mängden avfall i lastbilar och ställde dem på rad, skulle raden av lastbilar sträcka sig halvvägs runt jordklotet. Elektronikföretagen måste fasa ut fler miljö- och hälsofarliga ämnen ur sina produkter och designa elektronik som är lättare att återvinna.

- Vissa mobil- och dataföretag har tagit positiva steg för att deras produkter ska bli grönare, men det finns fortfarande mycket kvar att göra i branschen som helhet. Spelföretagen ligger klart efter och konsumenterna behöver trycka på för en förändring, säger Annika Torstensson, projektledare på Fair Trade Center.

Det är det europeiska nätverket makeITfair, där Svenska kyrkan och Fair Trade Center ingår, som sätter fokus på effekterna av e-avfallet och behovet av återvinning. I Sverige bär producenterna enligt lag ansvaret för att uttjänt elektronik samlas in och de måste bekosta återvinningen. Men i världens utvecklingsländer saknas motsvarande krav, samtidigt som avfallsmängderna ökar i snabb takt på grund av den växande konsumtionen.

- Elektroniska produkter innehåller en rad miljö- och hälsofarliga ämnen som måste omhändertas på rätt sätt. Därför bör alla elektronikföretag ta ansvar för insamlingen och stå för återvinningskostnaderna även i fattiga länder, säger Gunnel Axelsson Nycander, policyhandläggare på Svenska kyrkan.

Sverige är bäst i världen på att samla in elektronik som har kasserats. Men en nyligen publicerad undersökning från El-Kretsen och Avfall Sverige visar att svenskarna fortfarande slänger mindre produkter i hushållsavfallet eller i fel container. En hel del elektronik ligger också och skräpar i byrålådor och vindsförråd till ingen nytta. Insamlingssystemet El-Kretsen uppskattar att 15 miljoner telefoner inte lämnas till återvinning trots att de inte används. I dessa mobiler finns värdefulla metaller som guld och platina. Det handlar om väldigt lite per telefon, men slår man ihop alla de mobilier som såldes 2007 blir det 29 ton guld.

- Lämna in kasserad elektronik till återvinningscentralen. Genom att återvinna elektronik som inte längre används gör du en viktig insats för miljön. Ju mer vi kan återvinna desto mindre nya råvaror och energi går det åt när nya produkter produceras, säger Annika Torstensson på Fair Trade Center

I guiden finns en uppmaning för konsumenter att skicka e-post till de företag som hitills gjort minst för att fasa ut farliga ämnnen. Ladda ner guiden på vår hemsida eller beställ den från Fair Trade Center.

Annika Torstensson
2014-10-21

Idag tisdag är Sean Sophal och Vorng Demorng från det kambodjanska textilarbetarfacket CCAWDU i Stockholm för att bland annat träffa representanter för H&M och då framföra kravet att minska gapet mellan den aktuella minimilönen och en lön de kambodjanska textilarbetarna kan leva på. Texilindustrin utgör 13 % av Kambodjas BNP och H&M är den näst största köparen av kläder från Kambodja.

2014-09-24

Vi på Fair Trade Center håller just nu på att förnya vår hemsida och behöver därför din hjälp för att göra den ännu bättre. Om du svarar på 12 korta frågor om ditt besök på vår hemsida har du möjlighet att vinna en biobiljett. Vi lottar ut 10 biobiljetter bland de som deltar.

Låter det intressant? Mejla då cecilia@fairtradecenter.se

2014-09-24

En granskning från Fair Trade Center och Schyst resande visar att tvångsarbete fortfarande är vardag för burmesiska migrantarbetare på ett tvätteri i Phuket som tvättar textilier åt hotell som Fritidsresor och Ving anlitar. Människorätts-kränkningarna uppdagades i en rapport från Schyst resande redan 2012, men trots detta har charterarrangörerna inte lyckats bidra till att förbättra situationen. 

2014-09-17

Idag genomför tusentals kambodjanska klädarbetare en aktionsdag för att kräva en höjning av minimilönen till 177 US$. Den nuvarande minimilönen på 100 US$ är långt under den lön som krävs för att täcka arbetarnas och deras familjers grundläggande behov. De låga lönerna gör att arbetare tvingas till omfattande övertidsarbete, och många är dessutom undernärda eftersom lönen inte räcker till näringsriktig mat. Som ett resultat av extremt långa arbetspass, undernäring och undermålig arbetsmiljö har anställda i textilfabriker vid flera tillfällen svimmat på sina arbetsplatser.