Återvinn din gamla mobil! - ny guide för ”grönare” IT släpps idag

Läs även

2009-05-06

Gamla mobiler i byrålådorna ska lämnas till återvinning. Och elektronikföretagen måste ta ett ansvar för att ta hand om de miljö- och hälsofarliga ämnen som en mobil innehåller. Idag lanserar Fair Trade Center and Svenska kyrkan en guide för konsumenter som vill bidra till grönare IT.

FN uppskattar att upp till 50 miljoner ton e-avfall genereras i världen varje år. Om man lastade den mängden avfall i lastbilar och ställde dem på rad, skulle raden av lastbilar sträcka sig halvvägs runt jordklotet. Elektronikföretagen måste fasa ut fler miljö- och hälsofarliga ämnen ur sina produkter och designa elektronik som är lättare att återvinna.

- Vissa mobil- och dataföretag har tagit positiva steg för att deras produkter ska bli grönare, men det finns fortfarande mycket kvar att göra i branschen som helhet. Spelföretagen ligger klart efter och konsumenterna behöver trycka på för en förändring, säger Annika Torstensson, projektledare på Fair Trade Center.

Det är det europeiska nätverket makeITfair, där Svenska kyrkan och Fair Trade Center ingår, som sätter fokus på effekterna av e-avfallet och behovet av återvinning. I Sverige bär producenterna enligt lag ansvaret för att uttjänt elektronik samlas in och de måste bekosta återvinningen. Men i världens utvecklingsländer saknas motsvarande krav, samtidigt som avfallsmängderna ökar i snabb takt på grund av den växande konsumtionen.

- Elektroniska produkter innehåller en rad miljö- och hälsofarliga ämnen som måste omhändertas på rätt sätt. Därför bör alla elektronikföretag ta ansvar för insamlingen och stå för återvinningskostnaderna även i fattiga länder, säger Gunnel Axelsson Nycander, policyhandläggare på Svenska kyrkan.

Sverige är bäst i världen på att samla in elektronik som har kasserats. Men en nyligen publicerad undersökning från El-Kretsen och Avfall Sverige visar att svenskarna fortfarande slänger mindre produkter i hushållsavfallet eller i fel container. En hel del elektronik ligger också och skräpar i byrålådor och vindsförråd till ingen nytta. Insamlingssystemet El-Kretsen uppskattar att 15 miljoner telefoner inte lämnas till återvinning trots att de inte används. I dessa mobiler finns värdefulla metaller som guld och platina. Det handlar om väldigt lite per telefon, men slår man ihop alla de mobilier som såldes 2007 blir det 29 ton guld.

- Lämna in kasserad elektronik till återvinningscentralen. Genom att återvinna elektronik som inte längre används gör du en viktig insats för miljön. Ju mer vi kan återvinna desto mindre nya råvaror och energi går det åt när nya produkter produceras, säger Annika Torstensson på Fair Trade Center

I guiden finns en uppmaning för konsumenter att skicka e-post till de företag som hitills gjort minst för att fasa ut farliga ämnnen. Ladda ner guiden på vår hemsida eller beställ den från Fair Trade Center.

Annika Torstensson
2014-04-15

Fair Trade Centers jämförelse av svenska modeföretags arbete för skäliga löner i leverantörsledet visar att KappAhl och Lindex har halkat efter klädjätten H&M. Idag uppdaterar Fair Trade Center Etikbarometern med en jämförelse av hur tre svenska modeföretag arbetar med lönefrågan.

 

2014-03-31

En ny granskning av löner i klädindustrin som Fair Trade Center varit med och tagit fram visar på lång väg kvar till levnadslöner i länder som Bangladesh och Kambodja

2014-03-27

Lönenivån för de anställda i textilfabriker är i många länder otillräcklig för att arbetarna och deras familjer ska kunna leva ett drägligt liv. I t.ex. Bangladesh och Kambodja ligger lönerna långt under den lön som krävs för att täcka grundläggande behov såsom mat, rent vatten, husrum, kläder, utbildning för barn och sjukvård. I filmen intervjuas Joel Lindefors som arbetar med hållbarhetsfrågor på företaget Futerra, Kristina Areskog Bjurling, Seniorrådgivare på researchorganisationen Swedwatch samt Annika Axelsson, grundare av klädföretaget Dem Collective. Vilket ansvar har företagen och vad kan du som konsument göra?

2014-01-24

I vår anordnar Schyst resande utbildningar om hållbar turism i Göteborg, Malmö, Stockholm och Umeå. I utbildningen varvas föreläsningar med grupparbeten, övningar och filmvisning.

För att delta i introduktionsutbildningen behövs ingen tidigare erfarenhet, du bör dock vara nyfiken på våra frågor och vilja veta mer. Efter introduktionsutbildningen kan du välja att gå vidare till en Ambassadörsutbildning som ger dig möjlighet till engagemang i Schyst resande.

Läs mer på Schyst resandes hemsida.